Cu mandrie construim

Ieri Federatia Europeana a Sindicatelor din Constructii si Tamplarie (EFBWW) a organizat o demonstratie in fata institutiilor europene din Bruxelles, impotriva fenomenului de dumping social. La apel s-au prezentat peste 3.500 de muncitori din constructii, sustinuti de catre Confederatia Europeana a Sindicatelor Europene (ETUC).

Inca o data, sindicatele acuza ca fenomenul de dumping social a devenit un model de business in Europa, iar muncitorii din Estul si Sud-Estul Europei, cu precadere romanii si polonezii, au devenit tinta exploatarii sociale si a noului tip de scalavagism in industrie.

Interpretarea publica si mediatica insa poate fi extrem de periculoasa in conditiile in care, in repetate randuri, s-a argumentat faptul ca romanii si polonezii sunt cei care cauzeaza dumpingul social si inegalitatea pe piata muncii.  Spun asta fiindca in mod intamplator am auzit un post de radio belgian anuntand aceasta actiune si articuland impotriva lucratorilor de prin partile noastre.

Ma uit mereu la acest dosar fiindca pe acest teritoriu al diasporei lucreaza cateva mii de romani in industria constructiilor (fara sa mai socotim pe cei din turism si alimentatie, cu probleme similare).

Majoritatea lucratorilor romani din constructii muncesc in legalitate, piata este deschisa in acest sector prin directiva detasatilor sau prin accesarea profesiei liberale (asa numitul statut de “independent”).

Directiva europeana a detasatilor se afla in dezbatere si revizuire in Parlamentul European ca urmare a sesizarilor partenerilor sociali cu privire la dificultatile de mentinere a unor conditii corecte de munca pentru toti muncitorii. Eurodeputatii vor sa impuna reguli si controale mult mai stricte pentru asigurarea tratamentului egal la locul de munca. Astfel, romanii trimisi sa munceasca pe un santier din Belgia, de exemplu, sa beneficieze de aceleasi drepturi precum alte natii.

In ceea ce priveste statutul de independent, ei bine, acestia presteaza activitati economice prin prisma subcontractelor incheiate, in baza preturilor impuse de firmele mari. Astfel, nu putem vorbi de conditii neloiale din partea lucratorilor ci de felul in care este organizata piata muncii. Parca un independent roman ar vrea sa darame un perete exterior neaparat cu bani mai putini?

Subiectul nu a fost cuprins mediatic in Romania, probabil ca intereseaza foarte putin, desi, in principiu este vorba despre mult plansii emigranti pe care-i cere Romania inapoi sa o salveze de la pierzanie. Astfel de actiuni si mesaje extrem de dese in ultima vreme, pe fond de criza economica, pot altera libertatea noastra de miscare in UE, daca nu punem piedica discursului discriminatoriu. Este esential sa beneficiem de drepturi egale si justitie sociala. Am acuzat batjocura din aceste sectoare de nenumarate ori. Dar fara sa punem la mezat libertatea fundamentala de mobilitate a muncii.

La intalnirea liderilor de sindicat si a eurodeputatilor implicati in revizuirea directivei cu pricina a fost si Comisarul responsabil cu problemele sociale si de pe piata muncii, L. Andor.

Sunteți aici: Prima pagină: » Europa noastră » Cu mandrie construim
Autor: pe 24 Ian 2013. în Europa noastră. Poți urmări răspunsurile la acest articol prin RSS 2.0. Poți adăuga un comentariu sau un trackback către acest articol

Lasă un comentariu

Abonează-te la cele mai
importante ştiri din politica locală!

Adresa de email:

VIDEOTECĂ

Bistriţa-Năsăud
afis oficial varianta finala

Tabără de fotografie #TFB9Lumia930 pentru bloggeri, în Bistrița

Național În perioada 20-23 noiembrie, în Bistriţa vor ajunge 12 bloggeri, în tabără de fotografie pentru bloggeri #TFB9Lumia 930....

18 Noi 2014 / Niciun comentariu / Citește mai mult »
Vrancea
4

Opriți masacrul moralității în Vrancea!

Comunicate, PDL Gabriel Postolache, președinte al Partidului Denocrat-Liberal și candidat pentru funcția de senator în Colegiul Uninominal 2 Vrancea, a...

26 Noi 2012 / Niciun comentariu / Citește mai mult »
Gorj
ruset2

Ion Ruseț (PDL): În politică există norme pe care nu le întâlnești în viața de zi

Analize, Judeţe, Partide, PDL Ion Ruşeţ, preşedintele PDL Gorj şi candidat la Colegiul 1 Senat, a vorbit, într-un interviu acordat reporterilor alfanews,...

24 Noi 2012 / Niciun comentariu / Citește mai mult »
Bucureşti
dum

Lucian Diaconescu (ARD): România nu are Guvern

Analize, Judeţe Lucian Diaconescu, candidatul ARD la un post de deputat în colegiul 22 Bucureşti, a declarat zilele trecute că...

24 Noi 2012 / Niciun comentariu / Citește mai mult »

© 2018 Politica Locala. Toate drepturile rezervate.
Realizat de netclip