Mai incet cu proverbele. Sa vorbim pe sleau

Faptul ca România continuă să eşueze în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, fiind statul cu cea mai redusă rată de absorbţie din Uniunea Europeană este dureros si fara scuze. Dar sa spui, chiar si  “The Economist” fiind sau, mai ales acesta,  ca disfunctionalitatea se trage din lenea sau comoditatea tipica romanilor obisnuiti cu darurile comunismului, mi se pare ca merita sa le explic de ce nu stiu despre ce vorbesc. Le-o fi suflat cineva proverbul si au incropit articolul strecurand si niscaiva cifre de dragul preciziei.

Romania are multe baiuri si multe i se trag si din lipsa de motivatie a populatiei active pentru cladirea unei societati mai bune, dar, proasta atragere a fondurilor europene nu este o problema tipic romaneasca si nicidecum proverbiala.

La inceputul lui 2003, Comisia Europeana a publicat studiile cu indicatorii cheie care au aratat in mod surprinzator niveleul de capacitate administrativa extrem de slab al noilor statelor membre, in special al Spaniei, Portugaliei si al Irlandei.

Potrivit analiştilor romani, principalele motive pentru eşecul României de a absorbi fonduri UE sunt corupţia, lipsa de motivare şi informare, capacitatea administrativă neadecvată şi lacunele majore în înţelegerea modului de funcţionare a instituţiilor europene.
Bun, ce vreau sa spun este ca nu populatia ex-comunista este direct raspunzatoare pentru slaba absorbtie, obsesiva dar pe buna dreptate, ci lipsa de specialisti, dedicati cauzei in sine. A arunca proverbe peste o taraintreaga, numind “lenea” drept cauza a starii proaste in care ne aflam pe linie de fonduri europene mi se pare o nesimtire.

Sunteți aici: Prima pagină: » Europa noastră » Mai incet cu proverbele. Sa vorbim pe sleau
Autor: pe 6 Iun 2012. în Europa noastră. Poți urmări răspunsurile la acest articol prin RSS 2.0. Poți adăuga un comentariu sau un trackback către acest articol

1 comentariu pentru “Mai incet cu proverbele. Sa vorbim pe sleau”

 1. Ancuta Grigoras

  Consider ca dansii sunt in masura sa spuna si sa se lege de orice (dreptul la libera exprimare chiar daca prejudiciaza pe altii, poate nici nu-i deranjeaza ba din contra ii incanta sa defaimeze o tara precum Romania…) atata timp cat nu vad rezultate concrete in ceea ce priveste dezvoltarea in bine a Romaniei.
  Sigur ca necunoscand realitatea si ceea ce se intampla de fapt la nivel national pot afirma orice din ceea ce vad la primul impact, asta poate e si politica presei sa atraga indeosebi cu aspectele rele deoarece acestea prind cel mai bine la publicul larg. Oricum nu este primul ziar sau primul articol chiar de talie internationala care defaimeaza Romania in acest hal. Sunt multe alte exemple, dar din pacate de multe ori asta aratam strainilor si sigur ca dansii pot comenta exact ceea ce vad fara sa se mai gandeasca. Cred ca este de indatorirea noastra sa luam atitudine si sa contribuim la o ulterioara schimbare, cunoscand foarte bine situatia in care ne aflam, dar cu parere de rau consider ca unora nici nu le pasa de schimbare ori nici nu vor sa auda.
  Proasta atragere a fondurilor europene nu este o problema tipic romaneasca, asa cum ai spus tu si bine afirmat, dar este o problema care ne priveste si pe noi ca tara atata timp cat suntem membri UE, avem acesti bani si trebuie sa beneficiem de ei in mod gratuit, altfel trebuie sa-i returnam.
  Pentru ca acest lucru sa se intample avem nevoie de experti pe implementarea de proiecte europene care sigur ca nu se nasc cum nicio persoana din lumea aceasta nu s-a nascut invatata si specializata. Toti am invatat ori invatam din experiente si interactiunea cu altii.
  Semnaland aceasta problema grav, de care Romania este constienta de prin 2007 daca nu si mai devreme, ar trebui sa se ia toate masurile necesare pentru ca acesti experti sa existe si sa se formeze.
  Acum vine intrebarea cum pot exista, cum pot fi ei formati ?
  Pot fi formati din randul persoanelor care au déjà cunostinte dobandite atat din scoala cat si prin munca, legate de tot ceea ce inseamna Integrare Europeana, Politici Europene, Afaceri Europene, etc. ori prin participarea acestora in cadrul unor seminarii, conferinte, grupuri de lucru pe teme europene, si chiar cu privire la implementarea de proiecte europene, atat in Bruxelles cat si in tarile care la randul lor au implementat candva proiecte europene, si care pot povesti din experienta lor si pot ajuta cu sfaturi si idei.
  De asemenea se pot organiza tot soiul de cursuri de formare profesionala impreuna cu experti pe proiecte europene din state membre UE ori cu oficiali delegati la Bruxelles specializati pe aceasta tema si care pot veni in ajutor.
  Spun acest lucru si din faptul ca am lucrat din 2009 pe acest segment al implementarii proiectelor europene co-finantate prin fonduri europene nerambursabile si aceasta problema este vizibila de mult timp si observ ca si in momentul de fata inca este vizibila, poate chiar mai vizibila decat atunci deoarece si-au dat seama ulterior de importanta si gravitatea problemei.
  Principalele motive cred ca sunt in primul rand intarzierea in reformarea administratiei de stat, sunt constienta ca acest proces de tranzitie dureaza extrem de mult, armonizarea legislatiei romanesti cu cea europeana, birocratia existenta in Romania la un nivel excesiv si sigur lipsa de motivare si informare.
  In ceea ce priveste ultimele doua motive cred ca functionarii publici isi realizeaza sarcinile si responsabilitatile, chiar si fara o motivare foarte mare deoarece sunt constienti ca au obligatia de a-si executa sarcinile la locul de munca atata timp cat servesc in functia respectiva, problema cred ca este alta.
  De multe ori aceste noi sarcini, precum cunoasterea unor aspecte legate de utilizarea fondurilor europene, sunt impuse peste masura si nu au fost stabilite intr-un plan de munca anterior.
  Altfel spus consider ca de multe ori functionarii publici sunt pusi in situatia de a exercita multe alte sarcini care nu au fost prevazute anterior si care presupun un efort in plus si ore suplimentare de lucru care nu le sunt platite conform.
  Consider ca este necesara o regandire a cerintelor postului pentru expertii in domeniu, de specificare concreta a sarcinilor la locul de munca prin care sa se stipuleze cunoasterea unor aspecte europene, acestia putand de asemenea beneficia de cursuri de formare pe problema accesarii si implementarii proiectelor finantate prin fonduri europene.
  Nu cred ca este vorba neaparat de informare, este adevarat ca multi nu sunt informati, dar atata timp cat la locul de munca li s-ar impune sa se informeze pe o anumita tema cu aspect european, nu cred ca nu ar face-o. Asa cum li se impune sa exercite alte sarcini sau responsabiliti, se poate impune si acest lucru chiar daca pentru multi este nou.
  O colaborare cu experti pe proiecte europene este benefica dar in acelasi timp consider ca este bine ca si functionarii din sectorul public sa beneficieze de studiu, formare profesionala chiar si in interiorul institutiei ori la institutii si organizatii externe pe aspecte legate de tot ce inseamna Uniunea Europeana.
  Pentru mine, pentru tine si pentru altii candva aceste aspecte au fost noi dar am invatat cu totii din experiente in munca si in studiu, din colaborare si contact cu persoane specializate pe aceste domenii.
  Consider ca defectul romanului este ca are nevoie de mult timp sa se gandeasca ca sa puna in aplicare ceva si de multe ori se concentreaza si pierde timpul cu lucruri care nu aduc un rezultat pozitiv si benefic pe termen scurt. Cu parere de rau dar consider ca de multe ori se munceste din greu, nu contest faptul ca romanul nu munceste ba din contra, dar de multe ori munceste in zadar deoarece nu se vad beneficii si schimbari evidente. Din pacate ne-am invatat cu un sistem mai mult teoretic decat practic… .

Lasă un comentariu

Abonează-te la cele mai
importante ştiri din politica locală!

Adresa de email:

VIDEOTECĂ

Bistriţa-Năsăud
afis oficial varianta finala

Tabără de fotografie #TFB9Lumia930 pentru bloggeri, în Bistrița

Național În perioada 20-23 noiembrie, în Bistriţa vor ajunge 12 bloggeri, în tabără de fotografie pentru bloggeri #TFB9Lumia 930....

18 Noi 2014 / Niciun comentariu / Citește mai mult »
Vrancea
4

Opriți masacrul moralității în Vrancea!

Comunicate, PDL Gabriel Postolache, președinte al Partidului Denocrat-Liberal și candidat pentru funcția de senator în Colegiul Uninominal 2 Vrancea, a...

26 Noi 2012 / Niciun comentariu / Citește mai mult »
Gorj
ruset2

Ion Ruseț (PDL): În politică există norme pe care nu le întâlnești în viața de zi

Analize, Judeţe, Partide, PDL Ion Ruşeţ, preşedintele PDL Gorj şi candidat la Colegiul 1 Senat, a vorbit, într-un interviu acordat reporterilor alfanews,...

24 Noi 2012 / Niciun comentariu / Citește mai mult »
Bucureşti
dum

Lucian Diaconescu (ARD): România nu are Guvern

Analize, Judeţe Lucian Diaconescu, candidatul ARD la un post de deputat în colegiul 22 Bucureşti, a declarat zilele trecute că...

24 Noi 2012 / Niciun comentariu / Citește mai mult »

© 2018 Politica Locala. Toate drepturile rezervate.
Realizat de netclip